kondition/uppvärmning/nervarvning


Har fått önskemål om att skriva om maskiner och övningar jag gör/använder när jag tränar olika muskelgrupper, men tänkte att jag även kunde skriva om dom klassiska maskinerna som man ofta använder till konditionsträning/uppvärmning och nervarvning. Här är alltså maskinerna som finns på mitt gym. 
1. Löpbandet - Ett perfekt uppvärmningsmaskin med många alternativ, hastighet/lutning/intervaller men även en bra maskin för konditionsträning (speciellt under vinterhalvåret kan det vara skönt att kunna springa inomhus) Jag använder gärna löpbandet för konditionsträning då håller jag koll på hur långt jag springer och på vilken tid. Jag kan enkelt höja fart när det finns mer energi och tvärtom spara energi genom att sänka fart, men använder även löpbandet till uppvärmning eller nervarvning då brukar jag springa cirka 20/30 minuter i en fart jag kan hålla i hela vägen. 
 
2. Sittande cykel - Du sitter med ett skönt stöd för ryggen som du ställer in för att nå tramporna ordentligt. Du väljer motstånd och sen är det bara att cykla, nackdelen är enligt mig att överkroppen inte får arbeta utan det egentligen bara är benen, en maskin jag använder VÄLDIGT sällan, men skulle kunna tänka mig vara en bra maskin för nervarvning. 
3. Crosstrainer - Ett redskap som är väldigt populärt framför allt för att hela kroppen får arbeta, man väljer motstånd efter sin egen kapacitet och får både kondition och styrka tränad. Crosstrainer kan jämföras med längdskidåkning pga att man tränar ben såväl som axlar, armar, mage och bröst och det gör även att man bränner extra många kalorier perfekt för den som vill gå ner i vikt. 
 
4. Varierad crosstrainer - Min favorit maskin! Till grunden samma som den "klassiska" crosstrainern, men skillnaden är att du kan välja hur långa/korta så kallade steg man tar, jag använder ofta denna till att köra trampmaskin, har mellan 10/15 i motstånd och står bara och trampar, riktigt skönt för benen. 
 
Det som är gemensamt med dessa maskiner är alltså att hela kroppen får arbeta, man bränner mycket kalorier och det är även skonsamt mot leder, knän och rygg men man kan ändå köra väldigt hårt! Passar såväl som uppvärmning/nervarvning eller konditionsträning. 
5. Roddmaskin - Roddmaskinen är ett redskap som effektivt bygger axlar, armar och ben men även kroppens större muskler som ryggen, magen och sätet får arbeta mycket. Även i roddmaskinen bränner man mycket kalorier och stora delar utav kroppen får arbeta. En mycket bra uppvärmningsmaskin som jag dock sällan använder. 
 
6. Cykel - En väldigt bra maskin att använda till konditionsträning samt bränner man mycket kalorier. Förr använde jag cykeln oftare då jag hade mer problem med mina benhinnor, nu är det dock en maskin jag i princip aldrig använder. 
 

Kommentarer

Kommentera gärna här:

Ditt namn, tack:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (ej offentlig)

URL:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0